नागपूर ग्रामसेवक प्रश्नपत्रिका 2020

मराठी व इंग्रजी
ग्रामसेवक प्रश्नपत्रिका
नागपूर जिल्हा परिषद भरती 2020
परिक्षेचा दिनांक : 09/01/2020
————————————————————
1) पुढील पैकी कोणता महाप्राण आहे ?
A) ण      B) ह       C) ळ      D) क
2) मराठी वर्ण मालेत एकून किती व्यंजन आहे ?
A) 48    B) 32    C) 12     D) 34
3) पुढील पैकी कोणता वर्ण अनुनासिक नाही ?
A) श      B) ण     C) म       D) न
4) पुढील पैकी संयुक्त स्वराची जोडी ओळखा ?
A) अ-आ     B) ए-ऐ    C) इ-ई    D) उ-ऊ
5) पुढील पैकी मृदू वर्ण ओळखा ?
A) क          B) थ        C) ब        D) फ
6) मराठी भाषेत शब्दाच्या जाती किती ?
A) दहा    B) चार     C) आठ    D) सात
7) पुढील पैकी कोणता अवयव उभ्यानवी अवयव नाही?
A) व्वा     B) किंवा    C) आणि    D) कारण
8) पक्षी फांदीवर बसला. वर या शब्दाचा प्रकार ओळखा.
A) नाम                 B) विशेषन
C) केवलप्रयोगी     D) शब्द योगी अवयव
9) पुढील पैकी विशेष नाम ओळखा.
A) पेन     B) शहर     C) माधव     D) राग
10)पुढील पैकी कोणते नाम भाववाचक नाम आहे ?
A) शहाणपणा      B) उदार     C) पाणी    D) चाफा
11)पुरुष वाचक सर्वनामे ओळखा ?
A) तू, मी     B) जो, जे    C) स्वतः    D) कोण
12) वस्तूचे गुण दर्शवणारे शब्द कोणते.
A) क्रियाविशेषण     B) नाम   C) विशेषण   D) सर्वनाम
13) “पृथ्वी सुर्या भोवती फिरते “काळ ओळखा.
A) भविष्यकाळ       B) भूतकाळ
C) वर्तमान काळ      D) रीतीकाळ
14) “आज ” हा शब्द….. आहे.
A) क्रियाविशेषण          B) उभानवयोगी
C) केवलप्रयोगी            D) क्रियापद
15) उदगारचिन्ह ! कोणत्या गोष्टीचा निर्देश करते.
A) भावना      B) वर्णन     C) कृती     D) प्रश्न
16) …… sun shine brightly.
A) a             B) an        C) the      D) no article
17) He was….first man to arrive.
A) a      B) an     C) the     D) no article
18) use the appropriate verb from in the sentence. The teacher said that the earth ….. round the sun.
A) is revolving            B) has revolved
C) revolves                 D) will revolve
19) Manisha ….. in this company since 1999. (use correct verb from)
A) work                                B) is working
C) has been working        D) has worked
20) If crowd dose not ….. the police will resort to lathi charge. Choose the appropriate verb to fill in blank.
A) diverse             B) dispense
C) devate              D) divert
21) select the correct modal to express permission. You….. return my book tomorrow.
A) shall     B) will    C) may     D) can
22) Fill in the blank with correct verb form : neither Neela nor her friends ….. bought any tickets.
A) have     B) has      C) had     D) was
23) Add the appropriate question tag.
Let’s go……
A) shall we?                 B) shan’t we?
C) will you?                  D) will they?
24) choose the correct preposition to fill in the blank :
I felt great pity….her when she told me of her trouble
A) for        B) to          c) of         D) by
25) he has given….. smooking.
which of the following options would fill in the blank in the above sentence.
A) off       B) down       C) of      D) up
26) …… speaks very well.
A) we      B) they         C) you     D) she
27) they were sitting ….. a tree.
A) to      B)at           C) between   D) under
28) I couldn’t believe it. make it affirmative
A) I could not believe it.
B) I could hardly believe it
C) I can hardly believe it.   D) None.
29) CANDID – find out the correct synonyms 
from the following.
A) kind    B) generiou     C) frank  D) courteous
30) Give synonyme of paternal.
A) related to another
B) pattern to divided things
C) petals of flowers       D) related to father

उर्वरित प्रश्न नंतरच्या पोस्ट मध्ये दिले आहेत.

उत्तरे

1 – B, 2 – D, 3 – A, 4 – B, 5 – C, 6 – C, 7 – A, 8 – D,
9 – C, 10 – A, 11 – A, 12 – C, 13 – C, 14 – A,
15 – A, 16 – C, 17 – C, 18 – C, 19 – C, 20 – B,
21 – C, 22 – A, 23 – A, 24 – A, 25 – D, 26 – D,
27 – D, 28 – B, 29 – C, 30 – D.

4 COMMENTS

Comments are closed.